Wie in Engeland een bediende zocht, kon altijd terecht bij de advertentieafdeling van The Lady. Elke maand zijn meerdere pagina’s van ‘s lands oudste damesblad van oudsher gevuld met oproepen voor butlers (‘the ideal candidate will be organised, polished and discreet’), valets, nanny’s, maar steeds vaker ook voor live-in carers en seasonal live-ins. Een teken van vergrijzing.
Voortaan moet de high society een andere manier vinden om het leven comfortabel te maken, nu het magazine is opgehouden te bestaan. Met elfduizend abonnees, rijk ook, bleek het niet langer haalbaar te zijn om dit ‘journal for gentlewomen’, zoals het in de Victoriaanse beginjaren werd omschreven, in stand te houden. In april verscheen de laatste editie, kort na de 140e verjaardag
The Lady werd opgericht door Thomas Gibson Bowles, grootvader van de Mitford-zussen. In 1870 had de jonge Timmy Bowles bekendheid verworven door met behulp van postduiven over het Beleg van Parijs te berichten voor The Morning Post. Terug in Londen zette hij Vanity Fair en The Lady op. Hij verkocht eerstgenoemd magazine, maar hield The Lady om zijn politieke carrière te bekostigen.
Het overleefde de Spaanse Griep, de depressie, twee wereldoorlogen en 34 premiers. In een interview met Vanity Fair zei uitgever Ben Budworth, een nazaat van de oprichter, enkele jaren geleden dat het blad populair was bij de bedienden in de wereld van Downton Abbey en Upstairs, Downstairs. ‘De advertenties waren voor upstairs,’ zo vatte hij het samen, ‘de artikelen voor downstairs’.
Het karakteristieke karakter van The Lady werd liefdevol gehekeld door P.G. Wodehouse. In zijn Jeeves-verhalen is Bertie Wooster kort werkzaam bij een tijdschrift genaamd Milady's Boudoir, dat gevestigd was "in een van die louche straten in Covent Garden". Zes jaar geleden verruilde het blad Covent Garden voor een kantoor in de Londense voorstad Borehamwood, nabij de opnameset van Eastenders.
Dit vertrek was het begin van het einde, een einde dat door de coronalockdowns werd bespoedigd. Ook Rachel Johnson, de zus van Boris, kon The Lady niet redden als hoofdredactrice.
Het verdwijnen van The Lady zegt meer over de veranderende samenleving. De term ‘lady’ wordt steeds minder gebruikt. Het jeugdige zusje van The Lady, The Gentlewoman, is afgelopen vijftien jaar een succes geworden, met wereldwijd bijna 100.000 lezeressen. Twee keer per jaar bericht het door de Nederlanders Gert Jonkers en Jop van Bennekom opgezette blad over trends in de wereld van kunst en cultuur.
The Lady is wat conservatiever, met verhalen over de vrouwelijke musici die Auschwitz hadden overleefd door voor de nazi’s te spelen, de lievelingsplanten van koning Charles, over het maken van een tulband en een recensie over een Siena-expositie. In het afscheidsnummer valt een reclamefolder met het aanbod voor drie exemplaren van The Lady voor zes pond. Het einde kwam toch onverwacht.